Viewing Issue Advanced Details
ID Category [?] Severity [?] Reproducibility Date Submitted Last Update
04095 Sound Minor Always Oct 23, 2010, 17:49 May 21, 2016, 06:51
Tester Jardim View Status Public Platform MAMEUI
Assigned To Resolution Open OS Windows Vista/7 (32-bit)
Status [?] Confirmed Driver namcos1.cpp
Version 0.139u2 Fixed in Version Build Normal
Summary 04095: splatter, splattero, splatterj: [possible] "Incomplete" music track is played at the 2nd stage boss scene.
Description At the 2nd stage boss scene, the 3rd background music plays incomplete track (#0f in the sound test, which plays only some parts).
According to the soundtrack, it should play the "perfect" track (#31 in the sound test).

Is this a different revision or an original behaviour?
Confirmation against the REAL PCB is necessary.
Steps To Reproduce
Additional Information Original report text:
Having played Splatterhouse a lot as a child, I noticed that there is missing audio in the Poltergeist stage, while fighting the moving painting of the eye, just after having "beaten" the last of the attacking knives. One can hear the repetition of the wind-like music, while the painting is swaying from side to side, but there is an additional layer of music that is missing, and seems to have somehow been lost in the emulation. This has been evident since the earliest version of MAME32 that I played (0.67, I think), through to the latest versions, so I assume that said audio has been missing since the very beginning of the game's emulation. I have sent an audio file of how the audio should sound and one of how it should not sound.
Flags Possible
Regression Version
Affected Sets / Systems splatter, splattero, splatterj
Attached Files
rar file icon Splatterhouse Audio Files.rar (625,228 bytes) Oct 23, 2010, 17:49
jpg file icon Front.JPG (1,938,408 bytes) Nov 3, 2010, 19:06
mp3 file icon PCB Recording.mp3 (487,296 bytes) Nov 3, 2010, 19:30
jpg file icon Back.JPG (1,920,564 bytes) Nov 3, 2010, 19:43
Relationships
There are no relationsihp linked to this issue.
Notes
19
User avatar
No.06790
Haze
Senior Tester
Oct 23, 2010, 19:41
What is the source of your audio?

You state 'Verified with original' but 'played a lot as a child'

This is not the same thing, verification with the original requires current ownership of the original, not a memory.

You provide an audio clip, but fail to state the source.

This makes your report invalid.
User avatar
No.06792
Fujix
Administrator
Oct 24, 2010, 13:05
edited on: Oct 24, 2010, 13:05
The attached 'original' file seems to be from the sound track Namco GSM vol.2.

At the problematic scene (stage 2 boss), the OST plays the track #31 of the sound test.

In MAME, it plays #0f instead #31. As in many Namco games, splatter house also assigns incomplete tracks, as some of which play only main tone, others play only bass sounds etc. In this case, #0f + #12 = #31.
The sound hardware is fairly perfect except the DAC volume is too high.

Although I can't tell whether this is an emulation bug or not, it strongly smells an original bug or different revision.
I checked all three sets and confirmed they behave the same.

User avatar
No.06805
Jardim
Tester
Oct 25, 2010, 09:22
edited on: Oct 25, 2010, 13:35
I do own the original printed circuit board, and it is upon recent playing of this that I base my error report, having compared the music of the MAME emulation to that of the original PCB. It was as a result of my knowledge from playing it as a child that I connected the PCB to see whether I was, indeed, correct, but as this is extraneous to the fixing of the error, let's leave it at that. Apologies for not making that clear.

The source of the correct audio is from the West Mansion Splatterhouse Fan Page, and was downloaded at this link: http://www.fileplanet.com/hosteddl.aspx?/hst/d/i/dire51/splatter_house.mp3. As Fujix stated, it is probably from the Namco GSM vol 2 compilation, and I am doing some research to verify that. The other audio track (how it should not sound) is a recent audio rip from MAMEUI32 .139v2.

User avatar
No.06811
Fujix
Administrator
Oct 26, 2010, 04:54
I confirmed the attachment is from the sound track.
And if you have a PCB which works like the sound track, we need a REAL recording of the PCB sound as well as ROM label names, high resolution photos the PCB and anything that will help development.

For now, I updated the report description and accepted the entry with a possible flag.
User avatar
No.06814
Jardim
Tester
Oct 26, 2010, 14:04
edited on: Oct 26, 2010, 14:16
Ok! Let me get working on that. What else do you think would be useful, ideally speaking? In other words, what information do you think you'd need in order to be able to fix the error in the most efficient way? Should I download the information from the sound roms?

User avatar
No.06821
Fujix
Administrator
Oct 27, 2010, 16:58
First off, we need a sound recording from the real pcb to confirm the issue as mentioned. The sound track CD is not proper in this case because it may have been edited when made, and we don't know which version of Splatter House was used to record from.

Then, if someone willing to handle it appears, what he wants will be what you'll have to prepare. I can't tell it specifically at this time.

Thank you.
User avatar
No.06835
Jardim
Tester
Nov 1, 2010, 22:12
I've taken some snaps of reasonable quality, and just need to record the sound from the board, which - when done - will be uploaded together -- hopefully by tomorrow.
User avatar
No.06840
Jardim
Tester
Nov 3, 2010, 20:06
All the necessary files have been uploaded. Regarding the audio recording, I have recorded the whole second stage boss scene. Please excuse the extraneous audio right at the end.
User avatar
No.11672
Alex7
Tester
May 21, 2015, 22:57
edited on: May 21, 2015, 22:57
here is two videos recorded from the original Splatterhouse PCB and Jardim is right
in the 2nd boss stage it should reproduce this lost track in mame emulated version





User avatar
No.11744
system11
Senior Tester
Jun 10, 2015, 21:17
Can confirm this is valid, also own the PCB myself and MAME is playing the wrong tune at the end of that fight.
User avatar
No.11752
Haze
Senior Tester
Jun 11, 2015, 08:41
before anybody digs too deep, is it verified that the sound roms on said PCB are the same? maybe we're using ones for a different region across all sets or something.
User avatar
No.11754
Alex7
Tester
Jun 11, 2015, 22:51
edited on: Jun 11, 2015, 22:52
yeah all regions of the game are the same the only difecence is the SH3 version you can enable a level select option but nothing more
the sounds and music are all the same

User avatar
No.11755
Haze
Senior Tester
Jun 11, 2015, 23:07
what i want to make sure of is that the missing track isn't simply missing because the sound roms we have are from a version that was either censored or had a bug in the original code (for example like the original release of strider)

having a dump of roms from a PCB where the music is known to work would confirm it 100% as a MAME bug.
User avatar
No.11756
Alex7
Tester
Jun 12, 2015, 11:49
the arcade version was not censored the Turbografx-16 yeah it's censored
besides the videos i uploaded are from a friend of mine that i know he have the original PCB
User avatar
No.11758
system11
Senior Tester
Jun 12, 2015, 17:37
I did actually wonder if it's a bad dump, the labels in the sets are correct though. I have a working board, I'll dump it this weekend and see what comes out.
User avatar
No.11759
system11
Senior Tester
Jun 12, 2015, 20:09
Verified Japanese set - SH1 roms, both sound and all voice roms match mame - definitely a bug.
User avatar
No.11768
Haze
Senior Tester
Jun 17, 2015, 10:09
It could be years, there are no developers working on the bug. Begging for things to be fixed does not go down well around here.
User avatar
No.12687
Alex7
Tester
May 21, 2016, 05:59
did someone get to fix the bug yet?
User avatar
No.12688
B2K24
Moderator
May 21, 2016, 06:51
It has not been fixed as of right now. If and when that happens, the status of this report will be changed from Confirmed to Resolved.