Viewing Issue Advanced Details
ID Category [?] Severity [?] Reproducibility Date Submitted Last Update
00443 Sound Minor Have not tried Jan 29, 2008, 16:16 Oct 13, 2015, 20:35
Tester dropdeadhippie View Status Public Platform
Assigned To Resolution Open OS
Status [?] Confirmed Driver galaxian.cpp
Version 0.103u3 Fixed in Version Build
Summary 00443: galaxian: The backround sound during gameplay is slow by about a factor of 2.
Description The backround sound during gameplay is slow by about a factor of 2. I have 3 original midway boards and the backround beat on those all match exactly so I'm sure it's just a problem in mame. If I run a board right next to my mame cab - the background beat in mame sounds at almost exactly 1/2 of the correct pace. The rest of the sounds and the gameplay itself all appear perfect. It's only the backround sound that isn't correct.
mp3s from PCB are attached.

Follow-up by Tafoid in 0.116: The earliest I could test was MAME 0.37b15 - bug still exists then.
Steps To Reproduce
Additional Information Formerly driver galaxian.c (changed in 0.124u1)
Flags
Regression Version
Affected Sets / Systems galaxian
Attached Files
mp3 file icon 60290-galaxian.mp3 (781,458 bytes) Apr 13, 2009, 15:34
mp3 file icon 60330-galaxian2.mp3 (663,447 bytes) Apr 13, 2009, 15:35
mp3 file icon 60379-galaxian3.mp3 (275,904 bytes) Apr 13, 2009, 15:35
Relationships
related to 03109Resolvedcouriersud mooncrst and clones: Explosion of own ship sounds wrong. 
Notes
17
User avatar
No.00585
couriersud
Developer
Apr 5, 2008, 12:20
Somehow the mp3s mentioned got lost ...
Recheck against new galaxian driver would be interesting.
User avatar
No.04008
couriersud
Developer
Mar 19, 2009, 20:13
Can anybody with access to a galaxian pcb verify whether this report is still valid?
User avatar
No.04009
Tafoid
Administrator
Mar 19, 2009, 20:17
I'd be curious as well. There were so many different Galaxian-types around .. hard to know what it original Namco or not.
User avatar
No.04040
Tafoid
Administrator
Mar 23, 2009, 12:02
edited on: May 31, 2012, 05:24
Just saw a recent youtube video of the Midway version which seems to support the original report's behavior


And another..


User avatar
No.04202
Stiletto
Developer
Apr 13, 2009, 15:37
edited on: Apr 13, 2009, 15:56
Located and uploaded the old MP3s.
http://web.archive.org/web/20060215173625/http://mametesters.org/knownbugsg-o.html
Direct link: http://web.archive.org/web/20060215173625/http://mametesters.org/files/galaxian0103u3gre.zip

FWIW, many of the attachments from the old MAMETesters database were backed up by The Internet Archive at http://www.archive.org. If there's any more missing attachments, you can check there.

User avatar
No.04211
Gyrovision
Tester
Apr 15, 2009, 08:28
"The rest of the sounds all appear perfect"

I strongly disagree.
The player's firing sound and player exploding sound in MAME are not accurate to the real pcb as evident in the videos and mp3 recordings.
User avatar
No.04217
Luigi30
Tester
Apr 19, 2009, 06:27
edited on: Apr 19, 2009, 06:27
Aren't the firing and explosion sounds samples?

User avatar
No.04221
Gyrovision
Tester
Apr 19, 2009, 16:54
External samples... no.

0.36b11: Juergen Buchmueller and Tatsuyuki Satoh improved emulation of the Galaxians sound subsystem. Samples are no longer used.
User avatar
No.04309
Stefan Lindberg
Senior Tester
May 2, 2009, 21:51
I have done a recording from my Galaxian PCB (Taito version, UniWar S PCB): http://www.ym2149.com/arcade/galaxian_taito_gameplay.zip
User avatar
No.04745
hap
Developer
Jul 31, 2009, 20:13
The speed's better if you set audio/galaxian.c NEW_LFO to 1, if others agree this will probably be enabled in the next version.
User avatar
No.04746
Fortuna
Tester
Aug 1, 2009, 00:49
the exposion sounds are different in this game, sound with "Bafff" instead to "BAAANG" or "BOOM", moon cresta have this sounds ok
User avatar
No.04757
hap
Developer
Aug 3, 2009, 13:08
Regarding background hum speed, this report can be set to resolved.
User avatar
No.04759
Tafoid
Administrator
Aug 3, 2009, 13:17
It's close, I'll grant you - but the faster hum doesn't start until you shoot or a couple seconds in. What would be causing that?
User avatar
No.04803
hap
Developer
Aug 13, 2009, 12:51
couriersud's changes in 0133u2 improved the background hum even more: the harmonics sound correct now. Tafoid's remark (above this msg) still applies though.
User avatar
No.04810
couriersud
Developer
Aug 13, 2009, 22:22
Mike Coates was so kind to grant permission to cite him here:

---- citation ----
I've had in excess of 50 galaxian / moon cresta boards, bootlegs and originals - for quite a lot of the sound circuitry (and the video mixing and colours) they used whatever resistors / capacitors / transistors they had handy - sound varies from board to board quite considerably - even if the boards are originals from the same manufacturer.
---- citation ----

This perfectly explains the difficulties in discrete sound emulation. Even if you have high quality recordings at hand there is still uncertainty whether they fit the schematics available.
User avatar
No.12062
kazblox
Tester
Oct 11, 2015, 01:31
edited on: Oct 11, 2015, 01:32
I have seen 2 galaxian PCB's with differing hum speeds for each... Proving couriersud's statement above.

User avatar
No.12065
NekoEd
Senior Tester
Oct 13, 2015, 20:35
In such a case, I think MAME should emulate the audio according to the values in the schematics. We'll emulate it as ideal (as intended), rather than realistic when there's such wild variation in the realistic aspect.