Viewing Issue Advanced Details
ID Category [?] Severity [?] Reproducibility Date Submitted Last Update
06823 Save/Restore Minor Always 13 days ago 1 day ago
Tester StHiryu View Status Public Platform MAME (Unofficial Binary)
Assigned To Resolution Open OS Windows Vista/7/8 (64-bit)
Status [?] Confirmed Driver
Version 0.193 Fixed in Version Build 64-bit
Summary 06823: polepos (example): Analog input values are not saved when restoring a state
Description Not sure it's a bug but it's interesting: Playing several racing games whose use analog controls for steering and increasing/decreasing speed, I've noticed when you load a state saved, it's likely the analog input is not saved.
Steps To Reproduce Example using polepos rom (but it happens in another games like outrun, hangon, shangon or toutrun):

1-Play one race lap (after qualification lap) and reach maximun speed of 313KM when completing first lap.
2-Pause the game with P, and save state with Mays+F7 using the key assigned to the acceleration pedal holding it all the time, continue playing.
3-Load the state with the key and keep pressing it. You'll notice the car speed is under 313KM (About 298KM).
Additional Information This doesn't occur with digital controls: If you do the same procedure with the outrun game at megadrive or master system roms, the speed doesn't vary when you load the state.

Provided image with analog configuration and youtube video:
1-Changed P1 Pedal 1 Analog Inc to the keyboard X key.
2-Saved state in min 0:03 with X key, when Time is 47 and speed is 313km.
3-Load state at min 0:10 with X key holding it all the time, Time is 47 but speed decreases to 307km, it's like the key is temporarily off
Flags
Regression Version
Affected Sets / Systems polepos (example)
Attached Files
jpg file icon poleposKeyConf.jpg (134,983 bytes) 11 days ago Uploaded by StHiryu
Analog Key Configuration
StHiryu
Relationships
There are no relationsihp linked to this issue.
Notes
6
User avatar
No.14622
Tafoid
Administrator
11 days ago
I don't really see it adjusting the speed at all here in my testing of using a mouse and keyboard (I don't have actual steering wheel/pedals) so I'm not certain there may be some input lag somewhere.
User avatar
No.14624
StHiryu
Tester
11 days ago
edited on: 10 days ago
Updated the report with a video where you can see it clearly, and a image with the analog configuration (Finally for the video I updated the pedal 1 analog inc to the "x" key, since I can`t save a state with the Ctrl key).

User avatar
No.14633
B2K24
Moderator
8 days ago
Does this happen with the official binary using your current exact hardware?
User avatar
No.14634
StHiryu
Tester
8 days ago
Yes, I've just tried with the official binary. The same problem.
User avatar
No.14668
B2K24
Moderator
1 day ago
An interesting observation here but I don't foresee a redesign or change of the current SS system to address this particular issue.
User avatar
No.14669
hap
Developer
1 day ago
It's a known problem, I've observed it in Outrun and Ridge Racer before.
It also affects PORT_TOGGLE, for example the gear shifter in outrun or the magnet sensors in chess computers.