Viewing Issue Advanced Details
ID Category [?] Severity [?] Reproducibility Date Submitted Last Update
02646 Graphics Minor Always Nov 13, 2008, 01:17 Jan 28, 2022, 13:09
Tester Luigi30 View Status Public Platform MAME (Self-compiled)
Assigned To kmg Resolution Fixed OS
Status [?] Resolved Driver
Version 0.128u3 Fixed in Version 0.241 Build
Fixed in Git Commit 93bcb22 Github Pull Request # #9220
Summary 02646: pc_tenis: When starting a game, the screen quickly flashes garbage
Description When starting a game, after the player selects the difficulty, the screen flashes to a corrupt screen of 0s for one frame before the game kicks in.
Steps To Reproduce 1. Start a game
2. Select any difficulty
Additional Information
Github Commit
Flags
Regression Version
Affected Sets / Systems pc_tenis
Attached Files
png file icon 0000.png (7,126 bytes) Nov 13, 2008, 01:17
Relationships
There are no relationship linked to this issue.
Notes
5
User avatar
No.03038
Radwar
Tester
Nov 13, 2008, 01:54
Works fine for me with MAME 0128u3. I do get the "0" screen after selecting the difficulty level, but it appears and disappears in a fraction of a second, then the play field appears and the game runs normally.
User avatar
No.03040
Tafoid
Administrator
Nov 13, 2008, 02:46
I'm very skeptical of one frame bugs like this - since it's all the same character, I would first assume it's some sort of intended clearing. I'll confirm this, but marked as possible pending some input from Devs and comparison to PC-10 version (home versions are not valid for comparison).
User avatar
No.15849
MetalGod
Senior Tester
Nov 30, 2018, 12:01
edited on: Nov 30, 2018, 21:09
Different on the arcade. When selecting defficulty there's a fast change of some colors instead. Check 5:40:
User avatar
No.15853
NekoEd
Senior Tester
Nov 30, 2018, 22:20
Removing the possible flag since we DO have a bug here, as we're not displaying the proper behavior.
User avatar
No.19728
kmg
Tester
Jan 28, 2022, 01:44
This is caused by the fact that the PC10 driver defaults to using all 4K of RAM allocated to the PPU nametables when in fact there's only 2K of RAM on actual hardware. Tennis must be briefly selecting one of the pages that is supposed to be a mirror and was never filled. You can get the same bug to happen on NES (NES tennisju set has identical roms with pc_tenis) by setting mirroring="4screen" in the softlist.

Anyway, I've submitted a patch in https://github.com/mamedev/mame/pull/9220 which should fix things until there's a proper clean up.